Nieuws

STAFF in het één nieuws van 13u en 19u

STAFF genomineerd voor de HEALTH&CARE award

Vergeet tijdens uw bezoek aan de HEALTH&CARE beurs zeker niet uw stem uit te brengen op het STAFF-project in de categorie 'Health&Care'.


STAFF op de HEALTH&CARE beurs

Op 28, 29 en 30 september 2016 gaat de HEALTH&CARE beurs (vroegere Expo60+ beurs) door in Flanders Expo te Gent. Gedurende de volle 3 dagen kan men er de STAFF-belevingsruimte bezoeken waar alle 8 technologieën uit het project gedemonstreerd en uitgetest kunnen worden (Hal 7).

 

Op donderdag 29 september worden de resultaten van het STAFF-project aan het grote publiek bekend gemaakt tijdens een symposium op de HEALTH&CARE beurs. Iedereen die de HEALTH&CARE beurs bezoekt is hierop alvast van harte welkom (Hal 7)!

 

Programma symposium (Donderdag 29 september - Hal 7)

10u00      Ontvangst

10u30      Wat is het STAFF-project? Ellen Lampo - Cretecs

10u40      Technologie in de zorg: zijn we er klaar voor? Ellen Lampo - Cretecs

11u10      Ethische blik op technologie in de zorg Dr. Frederik Glorieux - Docent VIVES

11u30      Pauze

12u00      Wat doet slimme technologie met bewoners en medewerkers in                       het WZC Dr. Nele Spruytte - LUCAS KU Leuven

12u30      Panelgesprek met stakeholders uit het STAFF-project

13u00      Einde

 


UitwisselingSTAFFel: 7 juni 2016

Naar aanleiding van de STAFF kick-off werd op dinsdag 7 juni in de voormiddag een UitwisselingSTAFFel georganiseerd. De aanwezige WZC en bedrijven konden er hun ervaringen met de technologie - gedurende de 6 maanden interventiestudie - met elkaar uitwisselen.


Laatste STAFF gebruikersgroep

De laatste samenkomst van de gebruikersgroep vond plaats op dinsdag 7 juni 2016 in de VIVES campus te Brugge.

Alle technologieën uit het project werden er getoond en gedemonstreerd. Bovendien werden er enkele nieuwe resultaten en eerste producten uit het project voorgesteld. Sfeerbeelden van deze gebruikersgroep vindt u onder foto's.


3de samenkomst gebruikersgroep

Op 21 januari 2016 vond in de VIVES campus te Kortrijk de 3de gebruikersgroep plaats. We konden rekenen op 41 belangstellenden, waaronder bedrijven en WZC maar ook organisaties vanuit de geestelijke gezondheidszorg, thuiszorg, enzovoort. Het programma deze keer bestond uit getuigenissen van 4 woonzorgcentra die met bed- en opsta-alarmeringssystemen aan de slag gingen. Met het einde van het STAFF-project in zicht, werd bij de gebruikersleden tevens afgetoetst welke informatie en op welke wijze de resultaten uit het STAFF-project ter beschikking moeten worden gesteld van de verschillende doelgroepen.


STAFF op dag v/d wetenschap 

Slaapwandelen komt voor bij 15% van de kinderen en 2-3% van de volwassenen. Tijdens de dag van de wetenschap in de VIVES campus te Kortrijk kon men 8 verschillende technologieën uitproberen die waarschuwen wanneer iemand

's nachts op wandel gaat.


STAFF op het Healthcare Inspiration Forum

Op donderdag 19 november 2015 vond het HealthCare Inspiration Forum plaats in de VIVES campus te Kortrijk.

Beursgangers konden in de STAFF-belevingsruimte de 8 bed- en opsta-alarmeringstechnologieën in het project beter leren kennen en uitproberen.

In de namiddag werd door Virginie Carlassara (LUCAS) en Ellen Lampo (Cretecs) een uiteenzetting gegeven met als titel 'Helpt bed- en opsta-alarmering fysieke fixatie in WZC terugdringen?'. Hierbij werden ook enkele zeer relevante resultaten uit de STAFF-enquête belicht. Bekijk hier de reportage van ZorgAndersTv.


2de samenkomst gebruikersgroep

Op 18 juni 2015 vond de tweede bijeenkomst van de gebruikersgroep van het STAFF-project plaats. Er waren 24 aanwezigen van zowel bedrijven, woonzorgcentra en andere (zorg)organisaties. Op het programma stond de voorstelling van de eerste resultaten van de STAFF-enquête. Alvast een opmerkelijk resultaat dat we u niet willen onthouden: 47% van de beleidsmensen geeft aan nu reeds slimme technologie toe te passen. Daarnaast verwacht 28% van hen een daling in werkdruk bij het inzetten van slimme technologie.

STAFF kick-off

Tijdens de kick-off namen alle bedrijven en woonzorgcentra deel die actief betrokken zijn aan de interventiestudie van het STAFF-project. Doel van het event: alle deelnemers van het project beter leren kennen alsook kennis maken met de technologieën die in het project worden ingezet. Dit gebeurde a.d.h.v. een 5-minuten pitch en een kleine beurs over de middag. Het event vond plaats op 28 april 2015 in het departement autotechnologie van de VIVES campus te Kortrijk.


Met dank aan:

         

STAFF op Med-e-tel congres in Luxemburg

Medetel is het internationaal eHealth, telemedicine en Health ICT forum voor onderwijs, netwerking en business. Dit congres vond plaats van 20 tot 24 april te Luxemburg. Op woensdag 22 april mochten we het STAFF-project voorstellen als onderdeel van het symposium "Smart Technologies for Independent/Assisted Living, Ageing Well and Welbeing".


Resultaten STAFF-enquête

Eind januari werd, in samenwerking met Ablecare, de STAFF-enquête uitgestuurd naar 738 Vlaamse Woonzorgcentra. De enquête werd begin maart afgesloten met een responsrate van 394 beleids- en zorgpersoneelsleden. Hierbij willen we ook onze dank betuigen aan allen die de enquête ingevuld hebben en aan alle instanties die hun steentje hebben bijgedragen om de responsrate tot dit succes te brengen!

 

Hierbij danken we in het bijzonder: VLOZO, NVKVV - Nursing Vlaanderen, ZORGMagazine, Trefpunt Zorg, Zorgnet Vlaanderen en SENIOR-focus - VVSG.